Nieuwsoverzicht

Uitdaging: Levertermijnen baren iedereen zorgen, maar er zijn nog uitzonderingen!

Iedereen in de sector wordt er zo goed als dagelijks mee geconfronteerd: de steeds oplopende levertermijnen van componenten. Slechte beschikbaarheid van grondstoffen met oplopende (transport)prijzen, schaarste van bepaalde PCB’s en elektronische componenten maken het moeilijk om de vroegere levertermijnen aan te houden.

Act In Time - MD500 - Inovance
Frequentieregelaars zijn nog steeds vlot verkrijgbaar, ook met EtherCAT en Frofinet communicatie kaart


Almaar meer producenten hebben moeite om aan een correcte prijs onderdelen te sourcen en met een korte doorlooptijd een afgewerkt product af te leveren. Act In Time merkt dit ook bij sommige van zijn partners. Zoals je lager kan lezen is dat niet overal het geval en kunnen we jullie mogelijk zelfs voor sommige producten betere oplossingen aanreiken dan uw huidige leverancier. Het blijft dus een goed idee om even contact op te nemen voor de juiste, actuele en concrete informatie. Hierbij enige feedback die we van enkele van onze partners over dit onderwerp mochten ontvangen :

Frequentiesturingen, servosystemen en PLC’s van onze partner Inovance, zijn nog steeds vlot leverbaar uit de centrale Europese voorraad in Duitsland. Voor grotere series is het vooral een zaak van de mogelijkheden qua transport want de productie is vooralsnog niet ernstig getroffen door de schaarste.

De meeste AC motoren, stappenmotoren en BLDC motoren van Oriental Motor met bijhorende drives zijn ook nog vlot verkrijgbaar. Wel zijn er een aantal oudere producten uit het gamma geschrapt, omdat bepaalde elektronica componenten niet meer leverbaar zijn. Het gaat in de meeste gevallen over oplossingen waar er intussen ook wel gelijkwaardige alternatieven voor in het gamma zijn. Ook voor de lineaire actuatoren van de DR- of EAC-serie kan u nog steeds rekenen op een levertermijn van 3 à 4 weken.

Concens liet ons ook weten dat de elektrische cilinders nog steeds leverbaar zijn op 3-4weken zonder geïntegreerde controller. Voor de iCon, de versie met geïntegreerde controller, rekenen we op 4-5weken. Er zijn enkele versies waarvoor de onderdelen niet op voorraad liggen, maar dat is zeer uitzonderlijk en zal dus specifiek besproken worden. Zelfs de express-service voor kleine aantallen waarbij we op 3-4 dagen een actuator kunnen aanleveren, is meestal nog mogelijk. Neem hiervoor zeker even contact op met één van ons zodat we de mogelijkheden van uw concrete vraag kunnen bespreken.

Unimotion, onze partner voor lineaire sledes en cilinders, heeft de situatie wat levertermijnen betreft goed onder controle. De voor deze producten gebruikelijke 5 tot 7weken levertermijn kan hier nog steeds aangehouden worden. Wel is er een kleine prijswijziging van 2% die wordt doorgevoerd vanaf 15 oktober 2021 op de lineaire actuatoren (zonder motor).
Voor de recent voorgestelde serie kleine actuatoren van de MCE en MSCE reeks wordt nog steeds gewerkt aan het voorraadprogramma, zodat we hier zelfs versies met opgebouwde stappenmotor en drive kunnen aanleveren op een 2 à 3weken.

Het voorraadprogramma van de Mädler en HA-CO componenten staat nog steeds op punt voor de courant gevraagde onderdelen. Via express leveringen kunnen we jullie hier ook nog steeds op een 2-tal werkdagen voorzien van de mechanische componenten uit voorraad.

Voor de Planetaire reductiekasten van NewStartMotion is de gemiddelde productiedoorlooptijd inmiddels ca; 4-5 weken, maar daarmee scoren ze nog steeds veel beter dan de situatie bij de meer gekende concurrenten, dus als u daar behoefte heeft, horen we het graag!

Waar we wel heel wat vertraging merken zijn de geïntegreerde motoren van JVL. Voor de meeste types is er een 2-3weken extra op de gangbare levertijd, voor specials ligt dit nog gevoelig hoger. Dit heeft ons doen besluiten om ons voorraadniveau op te trekken, maar tijdig bestellen is hier toch de boodschap. JVL doet er alles aan om de problemen tot een minimum te beperken, maar ook zij hebben natuurlijk te maken met de schaarste aan de juiste PCB’s.

De trommelmotoren van LAT-Himmel zijn momenteel verkrijgbaar op ca. 8 à 9 weken. De standaard IP65 versies hebben het minst te kampen met de leverproblemen, maar hier is een goede planning en communicatie tegenwoordig onontbeerlijk, zeker voor RVS-uitvoeringen. Voor de andere rol- en trommelmotoren uit ons programma is het zeker belangrijk om ons tijdig te contacteren want daar is de situatie zo mogelijk nog slechter.

Lineaire actuatoren en spindels van HaydonKerk zijn zoals steeds projectmatig te bekijken. Een beperkt standaard voorraadprogramma zorgt er wel voor dat er in sommige gevallen snel kan geschakeld worden voor prototypes. Voor de grotere projecten is de normale productiedoorlooptijd hier opgelopen tot min 16 weken en voor sommige producten nog langer.

Afsluiten doen we dit (onvolledig) overzicht met de DC motoren van Sha Yang Ye en DOGA. De levertijden zijn daarbij al jaren een moeilijk punt en daar is er momenteel zeker geen beterschap merkbaar.

Tenslotte natuurlijk de algemene situatie voor al het maatwerk zoals de custom PCB’s van DVC. Dit is zonder meer dramatisch te noemen, maar de betrokkenen zijn hierover door ons reeds uitvoerig ingelicht.

Zoals uit dit bericht ook blijkt, proberen we bij Act In Time zo open mogelijk hierover te communiceren. Wij weten dat valse beloftes hier niet lonen en geloven in een open communicatie over zowel de prijzen als de levertermijnen en de problemen die ermee zijn. Anderzijds zijn ook wij afhankelijk van de informatie die we krijgen over de dossiers. Het voordeel van onze rol als onafhankelijk distributeur is dat we u zoals steeds kunnen leiden in de zoektocht naar de oplossing die voor uw applicatie de juiste is, op vlak van techniek, prijs, maar nu nog meer dan vroeger ook levertermijn. Door een focus te verleggen, kan een alternatief product soms ook een oplossing zijn en misschien vlotter verkrijgbaar. We bekijken en bespreken het graag met u in detail.

Afbeeldingen

STEL UW VRAAG

Heeft u vragen bij één van onze producten of diensten?