PWM

Met een PWM (Pulse width modulation of pulsbreedte modulatie) signaal kan je met een digitale input een motor analoog aansturen. Het digitaal signaal bestaat uit pulsen, die een bepaald interval hebben. Elke puls heeft maar 2 posities: hoge spanning en lage spanning. Op deze manier worden er blokgolven gecreëerd . Afhankelijk van hoelang de puls in een positie staat (ook wel de breedte van een puls genoemd) krijg je een verschillende gemiddelde spanning. Deze gemiddelde spanning wordt uitgedrukt als de duty cycle, dit is de procentuele verhouding tussen de breedte van de puls en het interval tussen pulsen. Zo bepaal je hoeveel van de tijd de puls werkzaam is. Om soepel te werken moet het tijdsinterval klein genoeg zijn, zodat een elektrische motor de blokgolven uitvlakt in een analoog curvesignaal. Zo kan de snelheid van de motor bepaald worden. Om de richting van de motor de bepalen wordt er gebruik gemaakt van negatieve spanning.

Om dit in de praktijk om te zetten: hoe smaller de breedte van de puls en lager de duty cycle dus is, hoe trager de motor zal draaien. Hoe hoger de duty cycle en dus breder de puls is aan dezelfde frequentie, hoe sneller dat de motor zal draaien.

Concreet betekent dit dat de motor bij een lagere gemiddelde spanning zijn kracht beter behoud dan met een analoog signaal, waarbij de spanning rechtstreeks verlaagt wordt.

Product afbeeldingen

STEL UW VRAAG

Heeft u vragen bij één van onze producten of diensten?