Wikkeltoepassing bij Xtraflex

Wikkeltoepassing

Wikkeltoepassing bij Xtraflex

Xtraflex produceert in een state-of-the art productie-eenheid te Lier PTFE slangen en is continu op zoek naar verdere optimalisatie en automatisering. Tot voor kort werd achter de extrusie-lijn aan het einde van het proces de PTFE slang gekoppeld aan een ketting. Het was aan de operator om de ketting op de juiste spanning te houden zodat de slang gecontroleerd door de ovens liep.


 

Deze manuele handeling werd bij een recente automatisatie overgenomen door een borstelloze DC motor van 60W met unieke remwerking van Oriental Motor. De oplossing met de BXS biedt alle voordelen van een servomotor maar is budgetvriendelijker en eenvoudiger in te stellen waardoor ook de integratietijd kort is.

Via de digitale ingangen wordt, in functie van het proces, de gewenste snelheid geselecteerd. Daarnaast kan de operator dmv een externe potentiometer nog altijd het koppel wat bijregelen. Het ingestelde koppel bepaalt de remkracht en bijgevolg de spanning op de PTFE slang tijdens het droogproces.

Een andere nood in de productie is het op lengte wikkelen van de PTFE slangen om deze per order te controleren en verpakken. Gezien de omvang van dat project werd hiervoor beroep gedaan op de firma IAP uit Belsele, een in de streek gekende machinebouwer voor speciaal maatwerk.

  
Tom Eijkelenberg - Project & Development Engineer bij Xtraflex: De implementatie van de wikkelrobot was feilloos en geeft naast tijdswinst voor de operator ook zekerheid over de stabiliteit van het process en bijgevolg de kwaliteit van ons product. Gezien het succes werd installatie dan ook reeds gedupliceerd.

Hoewel de haspel erg omvangrijk is, zorgt een compacte 750W servomotor met planetaire reductiekast feilloos voor de vloeiende aandrijving met snelheids- en koppel-regeling.

Beide waardes zijn door de operator eenvoudig instelbaar met behulp van potentiometers op het bedieningspaneel.
Dat er gekozen werd voor de MAC800 van JVL heeft te maken met de opgebouwde driver die voorzien is van ingebouwde PLC-functionaliteit. Dit vereenvoudigt de bekabeling aanzienlijk aangezien er geen elektrische kast meer moet geplaatst worden.Heeft u dus behoefte aan een eenvoudige oplossing om kwetsbare producten dmv een robot te handelen, aarzel niet om met  ons contact te nemen!

Start hier met schrijven...