Kettingen

Bij correct gebruik zijn hoogwaardige rolkettingen krachtige en betrouwbare aandrijfsystemen. Ze kunnen dienen om grote hartafstanden te overbruggen. Onafhankelijk van de hartafstand kunnen verschillende overbrengingsverhoudingen worden gerealiseerd. In Europa worden voornamelijk rolkettingen volgens DIN ISO 606 (ex DIN 8187) gebruikt.

Met betrekking tot de breekbelating
De DIN ISO 606 (ex DIN 8187) specificeert de minimale breuklast voor elke kettingmaat. Wanneer deze breekbelasting wordt overschreden, wordt de keten vernietigd. Rolkettingen mogen worden belast met niet meer dan een zesde van de aangegeven breekbelasting, om een vroege plastische vervorming (permanente rek) te voorkomen.

Montage en onderhoud
De assen moeten parallel worden geplaatst. De tandwielen moeten worden uitgelijnd. De spelingsspanne moet ongeveer 1% tot maximaal 2% van de hartafstand bedragen. Hiervoor raden wij aan om een kettingspanner te monteren. Grote hartafstanden vereisen een ondersteuning (geleiderail) om te worden gebruikt. Kettingaandrijvingen moeten altijd goed gesmeerd zijn. Smeermiddelen en smeermethoden zijn afhankelijk van de specifieke toepassing.

Bepalen van de kettinglengte

De kettinglengte kan worden aangegeven in meter of mm, of door het aantal schakels te vermelden. In het laatste geval worden binnen- en buitenverbindingen geteld. De kettingen worden meestal open geleverd. De laatste schakel aan beide uiteinden is een binnenschakel. Dit leidt tot een oneven aantal links. Als een rechte verbindingslink wordt gebruikt, heeft de gesloten kettingstreng een even aantal schakels.

Product afbeeldingen

STEL UW VRAAG

Heeft u vragen bij één van onze producten of diensten?