Tandriemen

Tandriemaandrijvingen zorgen voor een stille werking en synchrone overdracht van vermogen. Omdat ze onderhoudsvrij zijn, zijn deze aandrijvingen zeer kostenefficiënt. Door wisselende eisen en rekening houdend met de laatste ontwikkelingen zijn er een groot aantal verschillende profielen, bandtypes en poelies op de markt. Wanneer niet-positieve aandrijvingen (bijv. v-snaarsystemen) worden vervangen, is het de moeite waard om te overwegen of een conversie naar een positieve krachtoverbrenging uit veiligheidsoogpunt kan worden toegestaan (sommige aandrijvingen vereisen slip bij overbelasting).

Selectie en dimensionering

Het materiaal van de riem en het type tandriem moet worden gekozen met inachtneming van de specifieke situatie (bv. vereiste kenmerken met betrekking tot de machine of de omgeving). Er zijn prestatietabellen en een gebruiksvriendelijk rekenprogramma om u te helpen bij het selecteren van de juiste maat. Kleine poeliediameters verkorten de levensduur. En ten minste 6 tanden moeten op elk moment worden ingeschakeld. Bij het raadplegen van de prestatietabellen moet rekening worden gehouden met verschillende toepassingsspecifieke bedrijfsfactoren.

Montage en onderhoud

Ten minste één poelie moet zijn uitgerust met flenzen. De assen moeten evenwijdig zijn (afwijking < +0,5°). De riem mag tijdens de montage niet overbelast worden. Voor montage en afstelling van de ideale riem moeten er voldoende afstelmogelijkheden in het systeem worden voorzien.

Riemspanning

Elke riem heeft een bepaalde voorspanning nodig, afhankelijk van het type band, de diameter van de polies, de hartafstand en de over te brengen tangentiële kracht. De totale som van de spanning en de perifere kracht mag de toegestane trekkracht van de gordel niet overschrijden. De bandspanning kan het beste worden aangepast door de hartafstand te wijzigen. Anders kan een gladde spanpoelie aan de buitenkant of een getande aan de binnenkant van de riem worden gebruikt voor afstelling.

Efficiëntie

Afhankelijk van het type riem (flexibiliteit) en het aantal tanden op de katrol (buigen) kan de mate van efficiëntie 98% bereiken. Riemen met trekbanden van glasvezelkoorden (HTD en Inch) zijn bijzonder flexibel.

Maak via de calculator of via de cataloog jouw selectie.

Product afbeeldingen

STEL UW VRAAG

Heeft u vragen bij één van onze producten of diensten?